Kennis & Verdieping

Bloedsuikerspiegel

Mensen die geïnteresseerd zijn in hun gezondheid, proberen vaak evenwichtig met suiker om te gaan. Het is belangrijk dat het bloed goede waarden aan suiker bevat. Niet teveel, en niet te weinig. Lees in dit artikel meer informatie over de bloedsuikerspiegel.


Wat is de bloedsuikerspiegel?
De route van suiker in het lichaam
Zelf meten
Goede bloedglucosewaarden
Wilt u werken aan het behoud van een goede bloedsuikerspiegel?


Wat is de bloedsuikerspiegel?

De hoeveelheid suiker in het bloed wordt de ‘bloedsuikerspiegel’ of ook wel de ‘bloedglucosewaarde’ genoemd. De suiker in het bloed is afkomstig uit voeding. Bij het woord suiker denken wij meestal aan het witte kristalsuiker, maar dat is niet de vorm van suiker die in het bloed terecht komt. Er zijn namelijk meerdere vormen van suiker die behoorlijk van elkaar verschillen.

De overkoepelende naam voor verschillende vormen van suiker is koolhydraten. Koolhydraten bestaan uit één, twee of meerdere suikermoleculen. Eén suikermolecuul is glucose, twee suikermoleculen is het witte kristalsuiker, en met meerdere suikermoleculen wordt zetmeel gevormd. Het suiker in het bloed is de glucose vorm, vandaar ook de naam ‘bloedglucosewaarde’. De waarde van het bloedglucose wordt gemeten in millimol per liter (mmol/l). Dit geeft het aantal deeltjes glucose per liter bloed aan.

Gewone kristalsuiker heeft twee suikermoleculen

De route van suiker in het lichaam

Voordat suiker in het bloed terecht komt, worden de koolhydraten uit onze voeding afgebroken in de darmen tot glucose. Ons voedsel bevat doorgaans geen glucose (alleen producten als druivensuiker zijn hiervan gemaakt), daarom is de afbraak nodig. De glucose wordt opgenomen in het bloed waar het kan circuleren om de cellen van het lichaam van energie te voorzien. Na opname wordt glucose in de cellen van het lichaam verbrand, waarbij het direct energie geeft. Als glucose niet wordt gebruikt, dan wordt het opgeslagen in de lever en spieren de vorm van glycogeen. Wanneer het nodig is, dan wordt het weer omgezet in glucose. Lees ook over de bloedsuikerspiegel stabiel houden.

Zelf meten

Het kan verstandig zijn om de bloedsuikerwaarden te meten.
Er zijn veel verschillende meters op de markt om zelf glucosewaarden in het bloed te meten. Voor normaal thuisgebruik beveelt Synofit de Accu-Chek Mobile bloedglucosemeter aan. Deze meter is te koop via bol.com.

Goede bloedglucosewaarden

Wat zijn de juiste waarden om te hebben? Het bloedsuikergehalte kan nuchter (minimaal 8 uur niet gegeten) of niet nuchter gemeten worden. In het algemeen geldt bij een meting op de nuchtere maag het volgende:

Bloedglucosewaarde
nuchter
lager dan 6,1 mmol/l normaal
6,1 – 6,9 mmol/l licht verhoogd
hoger dan 6,9 mmol/l verhoogd

Bij een meting die niet op de nuchtere maag wordt gedaan geldt dit:

Bloedglucosewaarde
niet nuchter
lager dan 7,8 mmol/l normaal
7,8 – 11 mmol/l licht verhoogd
hoger dan 11 mmol/l verhoogd

Houd er rekening mee dat bloedglucosemeters een kleine afwijking kunnen hebben en de werkelijke getallen in het bloed mogelijk iets anders zijn.

Wilt u werken aan het behoud van een goede bloedsuikerspiegel?

Probeer dan nu onze vloeibare formule voor voor het behoud van een verantwoord cholesterol- en bloedsuikergehalte: Synofit Cardio Care. Dit voedingssupplement bevat Omega 3-vetzuren voor het hart, Witte berk-blad voor het cholesterol,  Chroom voor de bloedsuikerspiegel en Vitamine C voor de bloedvaten. Daarnaast is de formule van Synofit Cardio Care verrijkt met Rode gist rijst, Q10, Bergavit40, Gefermenteerde knoflook en Vitamine D3.

Supplement met Rode gist rijst:
Synocare Cardio Plus Capsules

Complete formule voor het behoud van een verantwoorde cholesterol- en bloedsuikerspiegel
Met Rode gist rijst, Chromium, Omega 3-vetzuren en meer ingrediënten
Capsules met vloeibare inhoud
Slechts 1 capsule per dag
Verkrijgbaar in verpakkingen met 30 of 90 capsules

Verder lezen over bloedsuiker

Uw bloedsuikerspiegel in balans

Maar op welke manier kunt u de bloedsuikerspiegel constant houden en waarom zou u dit willen? In dit artikel zetten we dit op een rij, met vijf tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
Lees verder