Kennis & Verdieping

Bloedsuikerspiegel

Mensen die geïnteresseerd zijn in hun gezondheid, proberen vaak evenwichtig met suiker om te gaan. Het is ook belangrijk dat het bloed goede waarden aan suiker bevat. Niet teveel, en niet te weinig.

De hoeveelheid suiker of glucose in het bloed wordt de ‘bloedglucosewaarde‘ of ‘bloedsuikerspiegel‘ genoemd. Deze waarde wordt aangeduid in mmol/l. Dit geeft het aantal deeltjes glucose per liter bloed aan.

Koolhydraten

Koolhydraten in onze voeding zorgen voor de glucose in het bloed.
Koolhydraten bestaan in verschillende vormen. Ze hebben één, twee of meerdere suikermoleculen. Gewone kristalsuiker heeft twee suikermoleculen, zetmeel bestaat uit meerdere suikermoleculen. Een koolhydraat met één suikermolecuul is glucose. Grotere koolhydraten worden in de darmen afgebroken tot glucose waarna het in het bloed terecht komt. Meestal zit in onze normale voeding geen glucose. Maar bijvoorbeeld druivensuiker bestaat wel uit glucose.

Gewone kristalsuiker heeft twee suikermoleculen

Insuline en glucagon

Insuline in het bloed zorgt ervoor dat glucose wordt opgenomen in de cellen van het lichaam zodat er minder glucose in het bloed aanwezig is. Wanneer er weinig glucose in het bloed is, dan zorgt glucagon ervoor dat er meer glucose vrijkomt.
Zo blijft de bloedsuikerspiegel goed in balans.
Voor het goed functioneren van de hersenen, hart en bloedvaten is het van belang dat het bloedsuikergehalte in evenwicht is.

In het lichaam

Glucose wordt in de cellen van het lichaam verbrand, waarbij het direct energie geeft. Wanneer glucose niet wordt gebruikt, dan wordt het opgeslagen in de vorm van glycogeen. Wanneer het nodig is, dan wordt het weer omgezet in glucose.

Zelf meten

Het kan verstandig zijn om de bloedsuikerwaarden te meten.
Er zijn veel verschillende meters op de markt om zelf glucosewaarden in het bloed te meten. Voor normaal thuisgebruik beveelt Synocare de Accu-Chek Mobile bloedglucosemeter aan. Deze meter is te koop via bol.com.

Bloedglucosewaarden

Wat zijn de juiste waarden om te hebben? Het bloedsuikergehalte kan nuchter (minimaal 8 uur niet gegeten) of niet nuchter gemeten worden. In het algemeen geldt bij een meting op de nuchtere maag het volgende:

Bloedglucosewaarde
lager dan 6,1 mmol/l normaal
6,1 – 6,9 mmol/l licht verhoogd
hoger dan 6,9 mmol/l verhoogd

 
Bij een meting die niet op de nuchtere maag wordt gedaan geldt dit:

Bloedglucosewaarde
lager dan 7,8 mmol/l normaal
7,8 – 11 mmol/l licht verhoogd
hoger dan 11 mmol/l verhoogd

 
Houd er rekening mee dat bloedglucosemeters een kleine afwijking kunnen hebben en de werkelijke getallen in het bloed mogelijk iets anders zijn.

Wilt u werken aan het behoud van een goede bloedsuikerspiegel?

Probeer dan nu de vloeibare Rode gist rijst formule voor voor het behoud van een verantwoord cholesterol- en bloedsuikergehalte: Synocare Cardio Plus. Dit voedingssupplement bevat Rode gist rijst, Q10 en Chromium. Ook Omega 3-vetzuren voor het hart en Vitamine C voor de bloedvaten zijn in dit supplement verwerkt. Verder is de formule verrijkt met Berberine en Vitamine D3. Lees meer informatie over Synocare Cardio Plus.

Supplement met Rode gist rijst:
Synocare Cardio Plus Capsules

Complete formule voor het behoud van een verantwoorde cholesterol- en bloedsuikerspiegel
Met Rode gist rijst, Chromium, Omega 3-vetzuren en meer ingrediënten
Capsules met vloeibare inhoud
Slechts 1 capsule per dag
Verkrijgbaar in verpakkingen met 30 of 90 capsules

Mogelijk vindt u deze artikelen ook interessant:

Goede cholesterolwaarden

Mensen die een gezonde levensstijl nastreven, zijn vaak ook geïnteresseerd in hun cholesterolwaarden. ‘Cholesterolwaarden’ is een algemene term voor het gehalte van verschillende vetten in het bloed.
Lees verder

Vijf keer gezond houden hart en bloedvaten

Voor het menselijk lichaam is het erg belangrijk dat hart en bloedvaten goed functioneren. Gelukkig heeft u hier zelf ook invloed op. Lees in dit artikel vijf manieren om te werken aan het gezond houden van het hart en de bloedvaten!
Lees verder