Kennis & Verdieping

Uw bloedsuikerspiegel in balans

Eerder schreven we een pagina over de juiste bloedsuikerwaarden en het meten van bloedglucose. Maar op welke manier kunt u de bloedsuikerspiegel constant houden en waarom zou u dit willen? In dit artikel zetten we dit op een rij.


1. Waarom is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden?
2. Hoe blijft de bloedsuikerspiegel stabiel?
3. Vijf tips om de bloedsuikerspiegel constant te houden


Waarom is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden?

Voor het goed functioneren van de hersenen, hart en bloedvaten is het van belang dat het bloedsuikergehalte in evenwicht is. Een stabiele bloedsuikerspiegel helpt om je gewicht op peil te houden, en geeft een fit gevoel. Je voorkomt snaaigedrag door lekkere trek in zoetigheid. Allemaal redenen om de bloedsuikerspiegel constant te willen houden.

Hoe blijft de bloedsuikerspiegel stabiel?

De hormonen insuline en glucagon werken samen om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Na het eten zorgt insuline in het bloed ervoor dat glucose wordt opgenomen in de cellen van het lichaam zodat er minder glucose in het bloed aanwezig is. Wanneer er weinig glucose in het bloed is, dan zorgt glucagon ervoor dat er meer glucose vrijkomt. Zo blijft de bloedsuikerspiegel in balans.

Door wat je eet en wat je doet, is het mogelijk om invloed uit te oefenen voor een zo constant mogelijke bloedsuikerspiegel.
Wij geven hiervoor vijf tips!

Vijf tips om de bloedsuikerspiegel constant te houden

#1 Zorg voor een goed ontbijt
Een goed ontbijt is belangrijk voor een stabiele bloedsuikerspiegel overdag. Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet ontbijten overdag minder insuline aanmaken, waardoor schommelingen na de lunch en diner groter worden. Het is wel belangrijk om de juiste voedingsstoffen te kiezen!

#2 Kies voor vezels en eiwitten
Vezels zijn onverteerbare koolhydraten. Wanneer koolhydraten in de voeding vezels bevatten, worden ze minder snel afgebroken en komt de glucose minder snel in het bloed terecht. Dit helpt dus om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.
Daarnaast is het goed om voldoende eiwit te nemen. Na het eten van eiwit komt er extra insuline in het bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel constant blijft. Ook geven eiwitten een verzadigd gevoel.

#3 Vermijd snelle suikers
Koolhydraatrijke producten met veel suiker worden snel afgebroken in de darmen en opgenomen in het bloed. Daardoor ontstaat een sterke piek in bloedsuiker. Om de bloedsuikerspiegel in balans te houden kunt u witbrood, snoep, koek, taart en soortgelijke producten beter zoveel mogelijk mijden.

#4 Neem voldoende lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging draagt bij aan het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel, omdat insuline door bewegen beter wordt opgenomen door lichaamscellen. Eerder schreven we ook over het belang van bewegen voor hart en vaten en het cholesterol.

#5 Zorg voor voldoende Chroom
Voor het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel is het mede van belang om voldoende Chroom binnen te krijgen. Chroom is bijvoorbeeld te vinden in noten, broccoli en eigeel. Door gevarieerd te eten, wordt de aanbevolen hoeveelheid Chroom per dag doorgaans wel gehaald. Als ondersteuning kan een voedingssupplement gebruikt worden.
Synocare Cardio Plus, ons supplement voor het behoud van een normale cholesterol- en bloedsuikerspiegel, bevat 6 μg Chroom per capsule. Dat is een goede hoeveelheid om te gebruiken naast een gezonde levensstijl.

Supplement met Rode gist rijst:
Synocare Cardio Plus Capsules

Complete formule voor het behoud van een verantwoorde cholesterol- en bloedsuikerspiegel
Met Rode gist rijst, Chroom, Omega 3-vetzuren en meer ingrediënten
Capsules met vloeibare inhoud
Slechts 1 capsule per dag
Verkrijgbaar in verpakkingen met 30 of 90 capsules

Mogelijk vindt u deze artikelen ook interessant:

Goede cholesterolwaarden

Mensen die een gezonde levensstijl nastreven, zijn vaak ook geïnteresseerd in hun cholesterolwaarden. ‘Cholesterolwaarden’ is een algemene term voor het gehalte van verschillende vetten in het bloed.
Lees verder

Vijf keer gezond houden hart en bloedvaten

Voor het menselijk lichaam is het erg belangrijk dat hart en bloedvaten goed functioneren. Gelukkig heeft u hier zelf ook invloed op. Lees in dit artikel vijf manieren om te werken aan het gezond houden van het hart en de bloedvaten!
Lees verder