Kennis & Verdieping

Uitleg over cholesterol & goede cholesterolwaarden

Cholesterol is een belangrijke stof voor het lichaam. Het wordt gebruikt in het lichaam voor de aanmaak van Vitamine D, hormonen en gal. Cholesterol is dus onmisbaar. Toch is dat niet altijd het beeld over cholesterol. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd ontdekt dat het belangrijk is om de juiste cholesterolwaarden in het bloed te hebben. Hierdoor kwam cholesterol in een ander daglicht te staan. Is dat terecht? En wat is cholesterol nou precies? In dit artikel een uitleg.


Uitleg cholesterol
Cholesterol in het bloed: HDL en LDL
Cholesterol onzin?
Cholesterol controle: zelf meten
Wat zijn de juiste cholesterolwaarden om te hebben?
Wilt u werken aan het behoud van een goed cholesterol?
Verder lezen over cholesterol


Uitleg cholesterol

In het bloed bevinden zich cholesterol en triglyceriden, beide een ander soort vet. Omdat vet zich niet goed kan mengen met water (probeer maar eens een druppel olie op te lossen in een glas water), heeft het lichaam een andere manier om het cholesterol en de triglyceriden door het bloed te transporteren: namelijk gebonden aan eiwitten. Het gehalte van de verschillende vetten in het bloed wordt ‘cholesterolwaarden’ genoemd.

Cholesterol in het bloed: HDL en LDL

De complexen met vetten en eiwitten zijn er in verschillende dichtheden. Een complex van vet en eiwit met een hoge dichtheid wordt HDL genoemd, en een complex van vet en eiwit met een lage dichtheid wordt LDL genoemd. Er wordt wel gezegd dat HDL ‘goed cholesterol’ is, omdat hoge waarden van HDL goed zijn. Het HDL wordt getransporteerd naar de lever, en het cholesterol verlaat daarmee de aderen. LDL daarentegen is ‘slecht cholesterol’, omdat hoge waarden hiervan juist niet goed zijn. Dit cholesterol blijft in de aderen en kan nadelige gevolgen geven.

‘Goed en slecht cholesterol’

Cholesterol onzin?

De laatste tijd hoor je steeds vaker over de ‘cholesterol mythe’. Het bezig zijn met cholesterol zou onzin zijn. Toch heeft de bewering dat LDL-cholesterol niet goed is, wel een stevige wetenschappelijke basis. Vanwege de wet- en regelgeving mogen wij hier niet uitgebreid op in gaan. Door via een online zoekmachine te zoeken op ‘cholesterol mythe’ kunt u hier interessante artikelen over vinden.

Cholesterol controle: zelf meten

Tegenwoordig is het mogelijk om zelf de cholesterolwaarden te controleren. Dit kan met de Mission 3-in-1 Cholesterolmeter. Op een eenvoudige manier worden met een klein beetje bloed alle cholesterolwaarden gemeten door deze meter. Vindt u dit toch te ingewikkeld? Dan kunt u ook bij de huisarts vragen om een controle van het cholesterol.

Wat zijn de juiste cholesterolwaarden om te hebben?

Volgens de Nederlandse Hartstichting zijn de juiste cholesterolwaarden als volgt:

Streefwaarden cholesterol
Totale cholesterol lager dan 5,0 mmol/l normaal
hoger dan 5,0 mmol/l licht verhoogd
hoger dan 6,5 mmol/l verhoogd
hoger dan 8,0 mmol/l sterk verhoogd
HDL hoger dan 1,0 mmol/l normaal
Triglyceriden lager dan 1,7 mmol/l normaal
Ratio (totale cholesterol/HDL) lager dan 5 is normaal
LDL lager dan 2,5 mmol/l normaal

Wilt u werken aan het behoud van een goed cholesterol?

Neem als eerste uw leefstijl en voedingsgewoonten eens onder loep. Dit zijn belangrijke factoren die bijdragen aan het behoud van een goed cholesterol.

  • Beweeg voldoende (half uur per dag)
  • Streef naar een gezond gewicht
  • Eet zoveel mogelijk gezond

Heeft u naast een goede leefstijl een steuntje in de rug nodig? Probeer dan eens onze natuurlijke formule voor het hart (Omega 3-vetzuren) het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte (Witte berk-blad en Gefermenteerde knoflook): Synofit Cardio Care. Dit voedingssupplement bevat ook Chroom dat mede bijdraagt aan behoud van een verantwoorde bloedsuikerspiegel en nog meer ingrediënten! Lees informatie over het complete voedingssupplement Synofit Cardio Care.

Synofit Cardio Care:

Complete formule voor het hart en het behoud van een verantwoorde cholesterol- en bloedsuikerspiegel
Met Omega 3-vetzuren, Witte berk-blad, Chroom en meer ingrediënten
Capsules met vloeibare inhoud
Slechts 1 capsule per dag
Verkrijgbaar in verpakkingen met 30 of 90 capsules

Verder lezen over cholesterol

Cholesterol in voeding: hoe houd ik een normale cholesterolspiegel?

Voor een gezonde cholesterolspiegel is het belangrijk om op te letten met voeding. Wat zijn de beste tips voor voeding en cholesterol? Op deze pagina gaan we hier uitgebreid op in.
Lees verder