Kennis & Verdieping

Gezonde voeding voor hart en vaten

Gezonde voeding is goed voor iedereen: van jong tot oud. Maar wanneer u de 40 bent gepasseerd, wordt het extra belangrijk om op uw voeding te (gaan) letten. Uw lichaam verandert met het ouder worden, en het gezond blijven van uw hart en vaten is niet vanzelfsprekend. Door het kiezen van de juiste voeding en het laten staan van voeding die niét goed voor u is, helpt u mee aan het gezond houden van uw hart en vaten. Welke voeding is gezond, en wat is niet goed voor uw hart en bloedvaten?

Bekende boosdoeners: suiker en zout

U weet vast wel dat (te)veel suiker en zout niet goed is voor de gezondheid. Het is dan ook belangrijk om te letten op uw inname van suiker en zout. Veel suiker is te vinden in taart, koek, snoep en frisdrank (cola, maar ook appelsap of sinaasappelsap). Ook aan kant-en-klare sauzen is veel suiker toegevoegd. Veel zout is te vinden in instant soep, kant-en-klare maaltijden, diepvriespizza, in kaas en hartige snacks uit de frituurpan.

Diepvriespizza is een bron van zout.

Tip 1: bekijk de tabel met voedingswaarden om te achterhalen hoeveel suiker en zout zich in een product bevindt.
Tip 2: neemt u dagelijks producten die hiervoor zijn opgenoemd? Probeer eerst op 1 moment per dag het product te vervangen door een gezonde variant, dus een glas cola door een glas water. Later kunt u dit uitbreiden. Zo kunt u langzaam gezonde eetgewoonten opbouwen.

Verzadigde vetten en transvetten

Andere boosdoeners die de gezondheid van uw hart en bloedvaten ondermijnen, zijn verzadigde vetten en transvetten. Transvetten zijn onder andere te vinden in margarine. Dit kan een reden zijn om te kiezen voor roomboter in plaats van boter uit een kuipje. Transvetten worden gebruikt door fabrikanten om de houdbaarheid en de smaak van een product te verbeteren. In veel producten die hiervoor genoemd zijn, zitten ook verzadigde vetten en transvetten. Nog een reden om voor een gezonde variant te kiezen dus. Lees meer over cholesterol in voeding.

Bewerkt vlees

Wellicht valt bij u de ham en de cervelaat in de categorie ‘gezond broodbeleg’. Echter is uit onderzoek gebleken dat bewerkt vlees niet goed is voor hart en bloedvaten. Alle vleeswaren, maar ook hamburgers, worst en gemarineerd vlees vallen onder bewerkt vlees. Daarnaast bevat vlees verzadigd vet. Voor de gezondheid van hart en vaten is het dus belangrijk om de consumptie van vlees te beperken.

Tip 3: Neem als broodbeleg in plaats van vleeswaren eens groente zoals avocado, komkommer, tomaat of radijs.

Gezonde voeding voor hart en bloedvaten

Wat is dan wél gezond om te eten? Een heel gezond tussendoortje is het dagelijks eten van een handje ongezouten noten. Kies verder voor volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groente en fruit. Dit zijn goede bronnen van vezels, wat niet alleen goed is voor uw spijsvertering, maar ook voor het gezond houden van uw hart en vaten. En eet regelmatig vette vis (haring, makreel, paling of zalm).

De stelregel is: maak voor het grootste gedeelte van uw voeding een gezonde keuze. Daarmee draagt u bij aan het behoud van een goede gezondheid van uw hart en bloedvaten.

Mogelijk ook interessant voor u:

Bloedsuikerwaarden

Mensen die geïnteresseerd zijn in hun gezondheid, proberen vaak evenwichtig met suiker om te gaan. Het is ook belangrijk dat het bloed goede waarden aan suiker bevat. Niet teveel, en niet te weinig.
Lees verder

Cholesterol in voeding: hoe houd ik een normale cholesterolspiegel?

Voor een gezonde cholesterolspiegel is het belangrijk om op te letten met voeding. Wat zijn de beste tips voor voeding en cholesterol? Op deze pagina gaan we hier uitgebreid op in.
Lees verder