Nieuws & Inspiratie

Wij hebben het FSSC 22000-certificaat!

Veiligheid van supplementen

Food safetyDe locatie waar alle producten van Synocare (en ook de producten van Synofit en Synopet) gefabriceerd worden, moet natuurlijk aan allerlei veiligheidsvoorschriften en eisen voldoen. Sommige van die voorschriften zijn wettelijk verplicht. Als het goed is, voldoet iedere voedingsmiddelenfabriek in Nederland daar dus aan. Een voorbeeld van zo’n wettelijk verplichte norm is de HACCP-norm.

Wat is HACCP precies?

Bij het fabriceren van levensmiddelen kan er van alles verkeerd gaan op het gebied van nauwkeurigheid, hygiëne, transport en dergelijke. Dit brengt de kwaliteit in gevaar van de producten. In de Amerikaanse ruimtevaart kwam men op het idee om hier extra streng op te controleren bij de productielocaties. Het is immers onaanvaardbaar als in de ruimte blijkt dat de bemanningsleden door een onzorgvuldigheid in een fabriek bijvoorbeeld een voedselvergiftiging krijgen. Daar is het HACCP-systeem uit voortgekomen. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het systeem komt erop neer dat bedrijven en productielocaties zelf nagaan waar het mis kan gaan met betrekking tot de gezondheid van de consument, en dat ze zelf gepaste maatregelen treffen om de veiligheid van de producten te waarborgen.
HACCP valt onder de Europese wetgeving: alle bedrijven die voedingsmiddelen (waaronder ook supplementen vallen) ontwikkelen, zijn verplicht om hieraan te voldoen. De productielocatie van Synocare voldoet hier dan natuurlijk ook aan. Nu is dat dus uitgebreid met een officiële FSSC 22000-norm.

Productielocatie van Synocare geslaagd voor FSSC 22000-certificaat

fssc 22000 synofit fabriekHet FSSC 22000 certificaat is in het leven geroepen door de Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV). Het is de eerste standaard voor de levensmiddelenindustrie die wereldwijd erkend wordt. Dat is voor Synocare een groot voordeel, aangezien de producten steeds meer wereldwijd gebruikt worden.
FSSC 22000 omvat onder andere het ISO 22000 Voedselveiligheid managementsysteem en een aantal aanvullende eisen. Daarnaast voldoet het sinds 2010 aan de vereisten van de Global Food Safety Initiative (GFSI).
Wanneer het FSSC 22000-certificaat behaald is, betekent dit eigenlijk dat de productielocatie aan nog strengere veiligheids- en kwaliteitsnormen voldoet dan verplicht is.

Informatievideo over de FSSC 22000 norm (Engelstalig)