Kennis & Verdieping

Crème tegen jeuk van de eikenprocessierups

U vergeet in de winter vast hoe irritant u ze vond, maar met oplopende temperaturen komen ze altijd weer terug: muggen, wespen en eikenprocessierupsen. Dus hebt u last van insectenbeten en een geprikkelde huid? Lees dan zeker even verder.


Crème bij geprikkelde huid door eikenprocessierupsen: Synofit Skin Care
Symptomen van de eikenprocessierups
Hoe bestrijdt u de eikenprocessierups in uw tuin?
Crème eikenprocessierupsen
Tips bij eikenprocessierups
Veelgestelde vragen over de eikenprocessierups


Crème bij geprikkelde huid door eikenprocessierupsen:
Synofit Skin Care

Ondersteunt het herstellend vermogen van de huid
Bij puistjes, geprikkelde en droge huid
Voor gezicht en lichaam
Voor mannen en vrouwen
Met de ingrediënten Tea Tree olie en Centella
Verkrijgbaar in een luchtdicht flesje van 50 mL

Een erg vervelend probleem in het voorjaar en het begin van de zomer is de eikenprocessierups. De overlast die de processierups veroorzaakt, komt door kleine brandhaartjes op de eikenprocessierupsen die in mei en juni op de rupsen verschijnen.
Wanneer de processierups zich bedreigd voelt, dan laten deze haartjes los. Bij veel mensen veroorzaakt aanraking met deze haartjes huiduitslag en jeuk.

Symptomen van de eikenprocessierups: jeuk en bultjes

Wanneer mensen in aanraking komen met de haartjes van de eikenprocessierups, dan ontstaan bultjes die erg jeuken. De ene persoon is gevoeliger voor deze huiduitslag dan de ander: niet iedereen krijgt bulten en jeuk. Het kan ook voorkomen dat er ernstiger verschijnselen ontstaan: rode en gezwollen ogen, koorts, braken of duizeligheid.
De haartjes blijven jarenlang actief. Ook op een later moment kan het dus voorkomen dat er klachten van jeuk en bultjes ontstaan.

Hoe bestrijdt u de eikenprocessierups in uw tuin?

De eikenprocessierups verspreidt zich razendsnel. De kans u ook een nest in uw tuin aantreft, is dus serieus aanwezig. U kunt het herkennen aan het dichte spinsel van vervellingshuidjes. Wat te doen met de eikenprocessierups in uw directe omgeving? Het is geen goed idee om de rups in brand te steken. Door de schrik verliezen rupsen brandharen. Dus het risico op bulten en jeuk neemt daardoor alleen maar toe. Ook het nest bespuiten met haarlak is geen oplossing. Daarmee wordt een probleem veroorzaakt door de vogels die de rupsen eten. Ook zitten nesten vaak hoog in de boom, waardoor het gevaarlijk is om bij het nest te komen. Wat weleens wordt gedaan met wisselend succes, is het onderaan afplakken van de boom zodat de rupsen de boom niet in of uit kunnen. Het beste kunt u de gemeente bellen om het nest te verwijderen. Belangrijk is om de rupsen op de grond niet met de blote handen op te pakken. U kunt de rupsen oppakken met een biozakje, de gevulde zakjes een aantal uur onder water laten staan en vervolgens in de groene container doen. In juni of juli zal het probleem met de eikenprocessierups overigens snel weer afnemen. Dan hebben de rupsen zich verpopt tot vlinders.

Crème eikenprocessierupsen

De vertegenwoordigers van de Synofit producten horen het overal in het land: de crème Synofit Skin Care werkt verzachtend en verzorgend bij een geprikkelde huid door de eikenprocessierups! Dit verbaast ons niets, gezien deze zalf ook ingezet kan worden bij andere insectenbeten.
De rode huid die wordt veroorzaakt door de eikenprocessierups verdwijnt niet direct door de crème, dit duurt langer. Let op, de Skin Care mag niet gebruikt worden bij jonge kinderen vanwege het risico dat ze de crème in de oogjes wrijven of in de mond doen.

Crème eikenprocessierupsen:
Synofit Skin Care

Ondersteunt het herstellend vermogen van de huid
Bij puistjes, geprikkelde en droge huid
Voor gezicht en lichaam
Voor mannen en vrouwen
Met de ingrediënten Tea Tree olie en Centella
Verkrijgbaar in een luchtdicht flesje van 50 mL

Tips bij eikenprocessierups

‘Strip’ uw huid eerst met plakband (kledingroller kan ook) voordat u de crème opbrengt. Zo worden de haartjes eerst verwijderd en is de Synofit Skin Care het meest effectief. Ook kunt u voor het aanbrengen van de crème de huid met een föhn bestralen. De warmte zou er voor zorgen dat het eiwit in het gif gaat stollen. Dit zorgt voor minder prikkeling. Azijn en een ijsklontje geven extra ondersteuning bij de bestrijding van prikkeling. Worden de klachten ondanks deze maatregelen heviger? Ga dan naar de huisarts.

Veelgestelde vragen over de eikenprocessierups

Welke klachten veroorzaakt de eikenprocessierups?

Wie in aanraking komt met de haartjes van dit ‘plaaginsect’ krijgt last van bultjes en jeuk. Soms kunnen de klachten ernstiger zijn. Sommige mensen krijgen ook last van hun ogen, worden duizelig, krijgen koorts en/of gaan braken.

 

Hoe kan ik de eikenprocessierups herkennen?

Deze rupsen vormen nesten op boomstammen of dikke takken. De nesten zijn herkenbaar aan het dichte spinsel dat gemaakt is van vervellingshuidjes. De volgroeide rups is ongeveer drie centimeter groot en is herkenbaar aan de grijsgrauwe kleur.

 

Hoe kom ik van de jeuk van de eikenprocessierups af?

Het beste is om eerst de haartjes van uw huid te verwijderen met plakband of een kledingroller. Daarna kunt u de huid behandelen met een crème die de huid verzacht. Bij ernstige en aanhoudende klachten is het advies om naar de huisarts te gaan.

Probeer nu direct de crème Synofit Skin Care bij prikkeling en rode huid, veroorzaakt door de processierups