Kennis & Verdieping

Tips voor huidverzorging in de winter

Winter! De temperatuur is dan gemiddeld heel wat lager dan in de zomer. Binnen staat lekker de verwarming aan om de kou te verdrijven. Hoewel dat erg behaaglijk is, heeft dat ook een nadeel: het is één van de veroorzakers van een droge huid. Heeft u ook last van een droge huid in de winter? Lees dan gauw verder.

De lucht om ons heen bevat waterdamp. Warme lucht kan meer water bevatten dan koude lucht. In de koude lucht in de winter zit dus een stuk minder water dan de warme lucht in de zomer. In huis verwarmen we deze droge lucht met de verwarming, waardoor de lucht opwarmt en meer water zou kunnen bevatten. Echter is dit water niet beschikbaar: er ontstaat een ‘droge lucht’. Door deze droge lucht wordt het water dat zich in de huid bevindt sneller dan gewoonlijk aan de huid onttrokken. Zo ontstaat een droge, kwetsbare huid.

Daarnaast verandert bij lagere temperaturen de stofwisseling in de huid. De huid maakt minder talg aan. Hiermee draagt kou ook bij aan het ontstaan van een droge huid. Het gevolg: een droge, geprikkelde huid. Dit is meestal het geval bij gezicht en handen, maar ook benen kunnen erg droog zijn in de winter.

De winterhuid verzorgen: tips

Om de winterhuid te verbeteren, is het belangrijk om de huid te hydrateren. Dus ervoor zorgen dat de huid voldoende water bevat. Dit kan door ervoor te zorgen dat de huid zo min mogelijk water verliest, en door extra water toe te voegen aan de huid.

Bescherm je huid tegen waterverlies

Om zo min mogelijk water te verliezen, is het belangrijk om de huid niet agressief te reinigen. Gebruik milde cleansers voor je gezicht en reinig je gezicht alleen ’s avonds. Gebruik onder de douche of in bad geen badschuim. En ga niet lang onder een warme douche staan. Bij lang douchen en met warm water verlies je namelijk veel huidvetten, waardoor je huid dus droog wordt.

Maximaal 1 keer per dag een korte douche van ongeveer 30 graden is aan te bevelen bij een droge huid.

Hydrateer je huid

Om weer vocht in je huid te brengen, is het belangrijk om goede crèmes te gebruiken. Gebruik een crème gerust meerdere keren op een dag. Het werkt goed om een crème direct na het douchen op te brengen, wanneer de huid nog wat vochtig is. De huid houdt het vocht dan vast. Op kleine droge plekjes kan het erg verzachtend zijn om de Synofit Skin Care te smeren. 
Tot slot: drink ook in de winter genoeg water. Doordat je minder dorst hebt dan in de zomer kan dat er weleens bij in schieten. Maar voor een minder droge huid zeker een must om voldoende te drinken!